علت کم خونی در دوران بارداری چیست؟
دکتر میترا حبیب زاده، متخصص و جراح زنان، زایمان و نازایی در ارومیه، در گفت و گو با سرویس سلامت باریش نیوز در خصوص دلایل کم خونی و فقر در دوران بارداری اظهار کرد: بدن شما هنگام بارداری دچار تغییرات قابل توجهی میشود. مقدار خون در بدن زنان در دوران بارداری حدود۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش مییابد که در نتیجه تامین آهن و ویتامینهای مورد نیاز بدن برای ساخت هموگلوبین نیز افزایش پیدا میکنند. هموگلوبین پروتئین موجود در گلبولهای قرمز خون است که اکسیژن را به سلولهای دیگر بدن شما میرساند.
وی افزود: با این وجود بسیاری از زنان در سه ماهه دوم و سوم بارداری با کمبود آهن مواجه میشوند. اگر بدن شما به آهن بیشتری از آنچه در دسترس است نیاز دارد، ممکن است دچار کم خونی شوید.
دکتر حبیب زاده ادامه داد: البته کم خونی خفیف در دوران بارداری به دلیل افزایش حجم خون طبیعی است. اما کم خونی شدیدتر نیاز به پیگیری دارد و ممکن است کودک شما را در معرض ابتلا به کم خونی قرار دهد. علاوه بر این، اگر در دو سه ماهه اول بارداری به طور قابل توجهی کم خون باشید، احتمال زایمان زودرس یا تولد نوزاد کم وزن بیشتر خواهد بود. کم خونی همچنین ریسک خونریزی در حین زایمان را افزایش میدهد و ممکن است مقاومت مادر را در برابر عفونتها کمتر کند.
علائم کم خونی فقر آهن در دوران بارداری
وی گفت: کم خونی فقر آهن در دوران بارداری میتواند باعث احساس ضعف و خستگی شود. این علائم بسیارعمومی هستند و نمیتوان با قطعیت درباره آنها نظر داد اما در عین حال مهم است که عوامل ریسک ابتلا، علائم و اقداماتی را که می توانید برای جلوگیری از کم خونی در بارداری انجام دهید، بشناسید. برخی از این علائم عبارتند از: خستگی، ضعف، پوست رنگ پریده یا مایل به زرد، ضربان قلب نامنظم، تنگی نفس، سرگیجه یا سبکی سر، درد قفسه سینه، دست و پاهای سرد، سردرد.
این متخصص زنان تصریح کرد: با این حال، به خاطر داشته باشید که علائم کم خونی اغلب شبیه به علائم عمومی بارداری است. صرف نظر از اینکه علائمی دارید یا خیر، حتما آزمایش خون برای غربالگری کم خونی در دوران بارداری را انجام دهید. اگر در مورد سطح خستگی یا هر علامت دیگری نگران هستید، با پزشک خود صحبت کنید.
وی عنوان کرد: اگر باردار هستید، ناگزیر در معرض ابتلا به کم خونی ناشی از فقر آهن خواهید بود. بیماران مبتلا به کمخونی فقر آهن، گلبولهای قرمز سالم و کافی برای انتقال مقدار مناسبی اکسیژن به بافتهای بدن خود نخواهند داشت. به همین خاطر اگر شرایط زیر را دارید، رصد علائم و پیشگیری از کم خونی فقر آهن را بیش از پیش مد نظر داشته باشید:
- دو بارداری نزدیک به هم داشتهاید
- بیش از یک نوزاد (دوقلو یا چندقلو) باردار هستند
- به دلیل تهوع صبحگاهی اغلب استفراغ میکنید
- آهن کافی مصرف نمیکنید
- قاعدگیهای قبل از بارداری سنگین بوده است
- قبل از بارداری سابقه کم خونی داشتهاید
علت کم خونی فقر آهن در بارداری چیست؟
دکتر حبیب زاده در ادامه افزود: بدن شما از آهن برای ساخت هموگلوبین استفاده میکند. همانطور که گفتیم، هموگلوبین پروتئینی در گلبولهای قرمز خون است که اکسیژن را به بافتهای مختلف بدن شما می رساند، استفاده می کند. در دوران بارداری، شما دو برابر بقیه مواقع به آهن نیاز دارید. بدن شما به این آهن نیاز دارد تا خون بیشتری برای اکسیژنرسانی به نوزاد بسازد. اگر ذخایر آهن کافی نداشته باشید یا در دوران بارداری آهن کافی دریافت کنید، ممکن است دچار کم خونی فقر آهن شوید.
کم خونی فقر آهن در دوران بارداری چه تاثیری بر جنین میگذارد؟
وی گفت: کم خونی شدید در دوران بارداری ریسک زایمان زودرس، تولد نوزاد کم وزن و افسردگی پس از زایمان را افزایش میدهد. برخی از مطالعات همچنین افزایش خطر مرگ نوزاد بلافاصله قبل یا بعد از تولد را نشان میدهد.
وی عنوان کرد: ویتامین های دوران بارداری معمولا حاوی آهن هستند. مصرف ویتامین دوران بارداری حاوی آهن می تواند به پیشگیری و درمان کم خونی ناشی از فقر آهن در دوران بارداری کمک کند. در برخی موارد، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است مکمل آهن جداگانه را توصیه کند. در دوران بارداری روزانه به ۲۷ میلی گرم آهن نیاز دارید.
وی با اشاره به اینکه تغذیه خوب همچنین می تواند از کم خونی ناشی از فقر آهن در دوران بارداری جلوگیری کند اضافه کرد: منابع غذایی آهن شامل گوشت قرمز بدون چربی، مرغ و ماهی است. گزینه های دیگر عبارتند از غلات صبحانه غنی شده با آهن، آب آلو، لوبیا خشک و نخود. همچنین آهن حاصل از محصولات حیوانی مانند گوشت به راحتی جذب می شود. برای افزایش جذب آهن از منابع گیاهی و مکملها، آنها را با غذا یا نوشیدنی حاوی ویتامین C مانند آب پرتقال، آب گوجهفرنگی یا توتفرنگی همراه کنید. اگر مکمل های آهن را با آب پرتقال مصرف می کنید، از انواع غنی شده با کلسیم اجتناب کنید. اگرچه کلسیم یک ماده مغذی ضروری در دوران بارداری است، کلسیم می تواند جذب آهن را کاهش دهد.
کم خونی فقر آهن در دوران بارداری چگونه پیشگیری و درمان میشود؟
متخصص و جراح زنان، زایمان و نازایی در ارومیه تصریح کرد: اگر در دوران بارداری مکمل حاوی آهن مصرف میکنید و کم خون هستید، ممکن است پزشک شما آزمایشی را برای تعیین علل احتمالی دیگر توصیه کند. در برخی موارد، ممکن است لازم باشد به پزشک متخصص در درمان اختلالات خونی (هماتولوژیست) مراجعه کنید. اگر کمبود آهن تشخیص داده شود، به تشخیص پزشک مصرف میزان بیشتری مکمل آهن توصیه میشود. اگر سابقه جراحی معده یا روده کوچک دارید یا بدن شما قادر به جذب آهن خوراکی نباشد، ممکن است نیاز به تزریق داخل وریدی آهن داشته باشید.
وی گفت: ویتامینهای دوران بارداری معمولا حاوی آهن هستند. مصرف ویتامین دوران بارداری حاوی آهن میتواند به پیشگیری و درمان کم خونی ناشی از فقر آهن در دوران بارداری کمک کند. در دوران بارداری روزانه به ۲۷ میلی گرم آهن نیاز دارید همچنین تغذیه خوب میتواند از کم خونی ناشی از فقر آهن در دوران بارداری پیشگیری کند. منابع غذایی سرشار از آهن شامل گوشت قرمز بدون چربی، مرغ و ماهی است. گزینههای دیگر عبارتند از غلات صبحانه غنی شده با آهن، آب آلو، لوبیا خشک و نخود.
دکتر میترا حبیب زاده در پایان افزود: آهن حاصل از محصولات حیوانی مانند گوشت به راحتی جذب میشود. همچنین برای افزایش جذب آهن از منابع گیاهی و مکملها، توصیه می شود آنها را با غذا یا نوشیدنی حاوی ویتامین C مانند آب پرتقال، آب گوجهفرنگی یا توتفرنگی همراه کنید. اگر مکملهای آهن را با آب پرتقال مصرف می کنید، از آبمیوههای غنی شده با کلسیم اجتناب کنید. با اینکه کلسیم یک ماده مغذی ضروری در دوران بارداری است، اما می تواند جذب آهن را کاهش دهد.
آدرس و شماره تماس دکتر میترا حبیب زاده، متخصص، جراح زنان، زایمان و نازایی در ارومیه
ارومیه: خیابان حسنی، روبروی بیمارستان کوثر، ساختمان لقمان 3، طبقه 3، واحد 5
شماره تماس: 09153414736
نظر دهید