15:21|جمعه, فروردین 10 ,1403
تاریخ انتشار: 28 آذر 1400 - 11:37
کد خبر: 17370
متخصص طب فیزیکی و فوق تخصص ستون فقرات و درمان دیسک بدون جراحی در گفت‌وگو با باریش:

شناختی بر سیاتیک و روش های درمان آن

عصب سیاتیک از جمله بزرگترین و طولانی ترین عصب هادر بین اعصاب بدن می باشد که در عین حال درگیری آن می تواند برای بیمار بسیار دردسر ساز هم باشد. درد سیاتیک به دلیل محدودیت حرکتی یکی از شایع ترین علل ناتوانی و درد در دنیا می باشد.
شناختی بر سیاتیک و روش های درمان آن

صادق دانشگر،  متخصص طب فیزیکی و فوق تخصص ستون فقرات و درمان دیسک بدون جراحی در گفت‌وگو با سرویس سلامت باریش نیوز، اظهار کرد: عصب سیاتیک که از ناحیه تحتحانی ستون مهره ها و از مجاورت دیسک های پایینی کمر منشا گرفته و به سمت استخوان لگن و باسن امتداد می یابد و سپس از پشت ران وارد ساق پا می شود.
 
وی گفت: عصب سیاتیک وقتی درگیر می شود ممکن است هر نقطه ای از عصب درد را نشان دهد در شرایطی که بقیه قسمت ها فاقد درد باشد.با توجه به اینکه رگ سیاتیک در پشت ساق پا به دو شاخه تقسیم می شود ، یکی از پشت ساق پا به کف پا می رود و دیگری از کناره خارجی ساق و روی مچ پا می گذرد، بنابراین ممکن است فردی دارای درد تنها در قسمت خارجی ساق پا و بدون کمردردباشد اما علت ، درد سیاتیکی است.
 
درد سیاتیک چیست و رگ سیاتیک کجاست؟دکتر دانشگر در پاسخ یه این سوال اظهار کرد:
بیماری سیاتیک به صورت کلاسیک به دردی گفته می شود که در قسمت تحتحانی کمر یا باسن ایجاد می شود و در پا انتشار می یابد و با سوزن سوزن شدن پا و ضعف پا همراه می شود.علائم سیاتیک ممکن است دارای طیفی از علائم از کمر درد تا ناله پاها باشد.
 
دانشگر افزود: درد سیاتیک ممکن است به علت فشار دیسک کمر روی این عصب ایجاد شود یا ناشی از تحریک مهره های جا به جا شده در کمر باشد یا حتی اسپاسم یک عضله در لگن به نام پریفورمیس می تواند موجب تحریک عصب سیاتیک شود.این درد در مردان بیشتر شیوع دارد گرچه در زنان و خصوصا بعد از بارداری هم کم دیده نمی شود. این درد معمولا در افراد با سن و سال بین 30 تا 50 سال شایع تر است اما امروزه و با شیوع زندگی پشت میز نشینی و حرکات غلط در باشگاه های ورزشی این بیماری را در هر سن و سالی حتی نوجوانی می بینیم.
بسیاری از بیماران سیاتیک صرفا به عنوان یک درد انتشاری از لگن به پشت ران و ساق پا می دانند در حالیکه ممکن است درد به صورت کلاسیک نباشد و مثلا بیمار گاهی فقط در یک قسمت از مسیر عصب سیاتیک یا حتی فقط انگشت پا درد را احساس کند.
 
دانشگر در پاسخ به سوال مخاطبان مبنی برعلت درد سیاتیک و ارتباط آن با دیسک کمر پاسخ داده و گقت: 
علت ایجاد درد سیاتیک به دلیل ایجاد فشار به عصب سیاتیک و یا وارد آمدن ضربه به ناحیه کمر می باشد. در حقیقت سیاتیک نشانه ای از مشکلی دیگر است که در ناحیه آسیب دیده ایجاد شده است. در حقیقت حرکت دیسک بین مهره ای که بسیار دردناک می باشد عضله باسن را درگیر می کند.
 
وی افزود: درد عصب سیاتیک هنگامی ایجاد می شود که فشار برروی عصب سیاتیک وارد شود. یکی از رایج ترین دلایل درگیری عصب سیاتیک و درد آن اختلالات دیسکی مانند بیرون زدگی یا لغزندگی دیسک کمر می باشد. دیسک کمر زمانی ایجاد می شود که مواد داخل دیسک بر اثر فشار هایی که در طول زمان به صورت تدریجی و یا به صورت ناگهانی به دیسک وارد می شود دیسک را پاره و یا حتی بدون پارگی تحریک کند و به عصب سیاتیک فشار وارد کند.
 
علائم سیاتیک
دکتر دانشگر در این مضمون ادامه داده و گفت:در برخی افراد درد های سیاتیک ممکن است همانند سوزن سوزن شدن همراه با درد مبهم در ناحیه باسن باشد. در افراد دیگر نیز درد ممکن است شدت درد به حدی باشد که فرد توان حرکت نداشته باشد.
معمولا درد سیاتیک یک طرفه بوده و تنها در یک سمت باسن احساس می شود. در برخی دیگر از افراد نیز ممکن است احساس درد شدیدی در ناحیه ای از پا و یا لگن احساس شود و بی حسی در ناحیه ای دیگر از پا احساس شود.
 
درد پا ممکن است در ناحیه ساق پا و یا کف پا حس شود. در این حالت پای دردناک ممکن است با ضعف نیز همراه باشد.
 
درد سیاتیک افزایش یابنده و تدریجی است.
 
فشار روی اعصاب سیاتیک موجب درد آزار دهنده معمولا در کپلها می شود که تا ران و ساق پا و حتی کف پا کشیده می شود. درگیری عصب سیاتیک غالبا با ضعف و بی حسی و خواب همراه باشد.
 
سیاتیک در شما ممکن است دردهای شدیدی ایجاد کند که از ناحیه کمر شروع می شود و به پایین و به سمت ساق پا تیر می کشد.
 
دردها دارای یک طیف می باشد و از دردهای شدید ناتوان کننده ای که اجازه راه رفتن را از فرد می گیرد متفاوت باشد.از طرفی درد سیاتیک می تواند به تدریج یا ناگهانی ایجاد شود.درد سیاتیک شبیه به گرفتگی و سنگینی در پاها هم توصیف می شود و اغلب می تواند با سوزش و مورمور شدن همراه باشد و یا حتی ضعف را در پی داشته باشد.
 
یکی از مواردی که درد رگ سیاتیک را از درد های دیگر در ناحیه کمر متمایز می سازد این است که بسیاری از موارد دردهای سیاتیکی به زیر زانو انتشار دارد.
 
درد سیاتیک که در اثر درگیری دیسک کمر ممکن است با انجام بعضی فعالیت ها مانند عطسه ، سرفه و راه رفتن شدید تر شود.
 
دانشگر در ادامه خاطرنشان کرد: چنانچه فشار بر روی عصب سیاتیک کمر زیاد باشد ، ضعف شدیدی در ساق پا که حتی در اثر عدم توجه می تواند به لاغری عضلات پاها بیانجامد و اختلال در عملکرد روده و بی اختیاری ادرار و مدفوع ایجاد می شود، این علائم به نوعی اورژانس پزشکی محسوب می شوند و در این موارد است که سیاتیکی ممکن است توسط متخصص طب فیزیکی و بدون جراحی درمان شود.

تشخیص سیاتیک به چه صورت انجام می شود؟
بعداز معاینه بالینی مهمترین راه تشخیص تست نوار عصب و عضله می باشد. در صورتیکه شک به درگیری عصب سیاتیک به خاطر دیسک کمر باشد MRI کمری کمک کنند خواهد بود.
 
متخصص طب فیزیکی درباره راه های درمان سیاتیک گفت:
بسیار مهم است که درمان سیاتیک از ابتدا توسط یک متخصص طب فیزیکی درمان شود چون طولانی شدن و درمان ناقص آن درد را بسیار شدید ، طولانی و برگشت پذیر می کند.استراحت مطلق سه روزه البته دوره استراحت نباید خیلی طولانی شود زیرا استراحت مطلق مانع از ریکاوری و برگشت سریع بیمار به زندگی روزمره می شود و درد ممکن است روند درمان دیسک کمر و سیاتیک را به تاخیر بیاندازد.
 
ولی با این حال افراد مبتلا به سیاتیک باید برای یک دوره طولانی از انجام فعالیت های شدید و سنگین و یا طولانی خودداری کنند و فعالیت های سبک را انجام دهند، انجام فعالیت های ملایم روند بهبودی بیمار را کم کرده و التهابات را کم می کند.
 
متخصص طب فیزیکی و فوق تخصص ستون فقرات و درمان دیسک بدون جراحی در پایان این گفت و گو اظهار کرد:شناختی بر سیاتیک و روش های درمانی سیاتیک یکی از دلایل هفده گانه عامل کمردرد می باشد.هر کمر دردی را ماها یا سیاتیک یا درد دنبالچه 17 دلیل بر حدس می زنیم در حالیکه همانطور که گفتم کمر درد داریم و درد سیاتیک یکی از شایع ترین عامل کمردرد می باشد چون معمولا با روش های غیر جراحی بهبودی می یابد.



آدرس و شماره تلفن دکتر صادق دانشگر، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی:

ارومیه: چهارراه شورا، ساختمان اورشاد2، طبقه 6، واحد 28

شماره تماس: 32226630

نظر دهید

لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید