نقش انکار نشدنی دلالان اقتصادی در آشفتگی بازار
سرویس اقتصادی باریش نیوز، حضور دلالان در بازار از حلقه های مازاد زنجیره تولید ، عرضه و تقاضا نشأت میگیردکه برای حذف آنها باید مسیرعرضه کوتاه تر شود و البته این مشکل به راحتی با یک برخورد و نظارت قانونی رفع نخواهد شد بلکه به عزم جدی مسئولان نیاز دارد.
دلالان در عرصه اقتصاد اساسا هیچ منفعتی برای اقتصاد کشور ندارند. نه تنها تولیدکننده نیستند، بلکه حتی در مقابل تولید و تولیدکنندگان هم قرار میگیرند، چرا که فعالیتهای اقتصادی این دسته از افراد عمدتا سوداگرانه است و در هر بازاری که سود باشد وارد میشوند. بهره آنها هم از ایجاد اغتشاش در بازار حاصل میشود. بنابراین حتی اگر گفته شود عامل نابسامانیهای اقتصادی هستند، دور از واقعیت نیست.
این روزها شرایط عجیب و غریبی بر بازار حاکم شده و تقریبا قیمت ها به صورت روزانه در حال نوسان و افزایش هستند، شرایطی که سبب شده تا مصرف کننده نهایی دچار سرگردانی شود و نداند چه راهی به صلاح است و آیا مایحتاج چند ماه خانواده اش را خریداری کرده و اقدام به انبار کردن اجناس و کالاها کند و یا به وعده مسئولان خوش بین باشد که هیچ کمبودی وجود ندارد و مردم صبور باشند تا قیمتها متعادل شود.
قصه افزایش قیمت ها و ترس و دلهره مردم برای خرید مایحتاج ضروری و حتی غیر ضروری معمولا هر چند سال یک بار و با متزلزل شدن اقتصاد و نوسانات شدید نرخ ارز در کشور تکرار می شود، قصه ای تکراری که معمولا همه یکدیگر را به احتکار، خرید غیر ضروری کالاها، بستر سازی برای کمیاب شدن اجناس محکوم می کنند.
نگاهی به وضعیت برخی فروشگاه ها نشان می دهد که مردم برخی از مناطق مناطق برای خرید محصولات و کالاها به فروشگاه ها هجوم برده و برای چند ماه کالا در خانه انبار کرده اند.
البته این یک سوی قضیه بوده و از نقش دلالان و کاسبان شرایط ویژه نظیر تحریم و نوسانات نرخ ارز نیز نباید چشم پوشی کرد.
البته همان طور که گفته شد نباید از حضور و نقش دلالان نیز در آشفتگی بازار غافل شد، چرا که بر اساس گفته های رییس اتحادیه سوپرمارکت داران می توان نتیجه گرفت که دلالان نیز در این آشفته بازار که نظارت جدی از سوی سازمان حمایت و دولت بر قیمت ها و ... نمیشود؛ اقدام به گرفتن ماهی از این آب گل آلود کرده اند.
دلالان، برخی کالاها را به قیمت درج شده روی آن ها به مغازه داران می فروشند و با توجه به این که فروش بالاتر از قیمت مندرج روی کالا گران فروشی و جرم محسوب می شود، فروشندگان مجبورند آن ها را به قیمت خرید بفروشند.هر چند ماجرا به اینجا ختم نمی شود و برخی مغازه داران و سوپرمارکت ها و کسبه اقدام به زدن برچسب قیمت جدید روی کالاها می کنند که این کار دقیقا مصداق بارز گرانفروشی و محسوب میشود.
آشفتگی فراوان در بازار کالا و اجناس و همچنین نوسان روزانه قیمت ها در مغازه ها و سوپر مارکت ها وجود دارد و بازرسان سازمان حمایت و همچنین تعزیرات می توانند به راحتی این موارد را در اکثر واحدهای صنفی مشاهده کنند بنابراین ادامه این روند می تواند نتیجه کم کاری و بی توجهی بازرسان و مسئولان این سازمان ها باشد که یا نتوانسته اند و یا نخواسته اند از حقوق مصرف کنندگان حمایت جدی کنند.
نظر دهید