20:57|یکشنبه, آذر 04 ,1403
تاریخ انتشار: 28 اردیبهشت 1395 - 05:40
کد خبر: 3686

آب دریای خزر قابلیت انتقال به دریاچه ارومیه ندارد

مجری طرح احیای دریاچه ارومیه، انتقال آب دریای خزر به دریاچه ارومیه را منتفی دانست و گفت: آب دریای خزر به لحاظ ساختار شیمیایی و اقتصادی قابلیت انتقال به دریاچه ارومیه ندارد.

آب دریای خزر قابلیت انتقال به دریاچه ارومیه ندارد

به گزارش باریش، عیسی کلانتری روز سه شنبه در حاشیه نشست خبری که به مناسبت بیستمین سال تجاری سازی جهانی محصولات تراریخته در خانه کشاورز برگزار شد، در جمع خبرنگاران درباره وضعیت دریاچه ارومیه و انتقال آب از دریای خزر به این دریاچه افزود: از نظر ما این موضوع منتفی است و هیچگونه توجیه اقتصادی ندارد، زیرا املاح آب دریای خزر به لحاظ شیمیایی دارای سولفاته و املاح دریاچه ارومیه دارای کلرات است، بنابراین این ساختارها با یکدیگر همخوانی ندارند.
وی یکی دیگر از مشکلات را پمپاژ آب دریای خزر در ارتفاع دو هزار و 700 متری برای رسیدن به دریاچه ارومیه عنوان کرد و گفت: در واقع هر متر مکعب پمپاژ آب از خزر به دریاچه ارومیه 80 تا 100 هزار ریال ( 8 تا 10 هزار تومان) هزینه دارد، بنابراین در صورتی که بخواهیم حدود 10 میلیارد مترمکعب آب را منتقل کنیم باید معادل کل تولید ناخالص ملی کشور هزینه کنیم که این کار توجیه اقتصادی ندارد.
کلانتری گفت: اما وزارت نیرو در حال مطالعه و بررسی این مسئله است که به احتمال زیاد آنان نیز به همین نتیجه خواهند رسید.
مجری طرح احیای دریاچه ارومیه افزود: در صورتی که شرکای دریای خزر با عملیات انتقال آب موافقت کنند، این کار نه تنها از لحاظ شیمیایی بلکه از لحاظ اقتصادی نیز ممکن نیست.
دبیرکل خانه کشاورز با اشاره به این که وضعیت بارندگی امسال مناسب بوده است، گفت: البته بخش عمده آب در سطح دریاچه ارومیه در تابستان تبخیر می شود اما امیدواریم سطح خشک دریاچه از 6 تا 7 ماه به پنج ماه برسد و به مرور در سنوات آتی 1402 و 1403 به تراز اکولوژی خود برسد.
کلانتری درباره اجرای برنامه محدودیت کشت در حاشیه دریاچه ارومیه گفت: محدودیت کشت در حاشیه دریاچه ارومیه نداریم، بلکه کاهش مصرف آب کشاورزی را در دستور کار قرار داریم ، زیرا در شرایط عادی در حوزه دریاچه ارومیه باید معادل هشت دهم تعرق آبیاری داشت ، اما هم اکنون این رقم معادل یک چهاردهم است یعنی در این حوزه حدود 45 درصد آب اضافه مصرف می شود که نه تنها کمکی به تولید نمی‌کند بلکه موجب کاهش تولید نیز می شود.
وی ادامه داد: اگر ما بتوانیم این حجم آب را کاهش دهیم حدود یک میلیارد و 200 میلیون مترمکعب صرفه جویی خواهیم کرد، به طوری که سال گذشته حدود 10 واحد در ابتدای سال کاهش مصرف داشتیم و امسال نیز هشت واحد دیگر کاهش خواهد یافت.
مجری طرح احیای دریاچه ارومیه افزود: تلاش داریم برای احیای این دریاچه آب‌هایی که در منطقه برای تولید مزاحمت ایجاد می‌کنند را به دریاچه ارومیه سرریز کنیم.
به گزارش باریش، دولت یازدهم از زمان روی کارآمدن در سال 1392 احیای دریاچه را در دستور کار خود قرار داد و ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه شکل گرفت.
طرح احیای دریاچه ارومیه پس از ماه ها مطالعه توسط متخصصان و استادان این دانشگاه در کنار استادان دانشگاه های ارومیه و تبریز و چند دانشگاه خارجی در قالب ۲۹ پروژه تدوین و توسط دولت ابلاغ شد.
در قالب این طرح قرار است در مدت ۱۰ سال دریاچه ارومیه به سطح تراز اکولوژیک خود یعنی ۱۲۷۴ متر از سطح آبهای آزاد برسد.
برای اجرای این طرح در قالب ۲۹ پروژه و ۱۰۱ زیر پروژه در مدت ۱۰ سال افزون بر ۱۲ هزار میلیارد تومان اعتبار پیش بینی شده است.

 

 

ایرنا/

نظر دهید

لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید