چرا نباید برای دندان درد خود خودسرانه آنتی بیوتیک بخوریم؟
دکتر لعیا وجدی، جراح و دندان پزشک در ارومیه در گفتوگو با سرویس سلامت باریش نیوز اظهار کرد: آنتی بیوتیک ها از جمله پرمصرف ترین داروهای مصرفی مردم می باشند که بسیاری از مراجعان دندان پزشکی ،قبل از مراجعه به دندان پزشکی برای درد دندان خود دارو مصرف می کنند.
برخی از این بیماران که شکایت اصلی شان “درد” دندان است ،به جای اینکه به ضد درد ها بسنده کنند،به مصرف آنتی بیوتیک ها روی می آورند.
وی افزود: در مواجهه با بیماران بسیار پیش می آید با این جمله مواجه شویم که چون دندانم عفونت کرده بود آنتی بیوتیک خوردم یا اینکه بسیاری از بیماران در مراجعه می پرسند که آیا دندان من عفونی است یا نه؟
واقعیت این است که طبقه بندی به نام دندان “عفونی ” یا “غیر عفونی” در دندان پزشکی و در شاخه درمان ریشه آن، وجود ندارد.
از سال های دور عاملیت باکتری ها در پوسیدگی دندان ها توسط محققان ثابت شده است، باکتری ها عامل اصلی پوسیدگی دندان و ناراحتی های متعاقب آن بوده و دندانی که در هر درجه ای پوسیده شده باشد، در واقع یک عفونت باکتریایی به شمار می رود بعد از مدتی این تهاجم باکتری ها و تولیدات آن ها به سمت مرکز دندان و کانال های ریشه (جایی که حاوی عروق خونی،اعصاب و سلول های زنده است و پالپ نامیده می شود) ممکن است فرآیندی را ایجاد کند که همه پالپ دچار تغییرات برگشت ناپذیر شود، در این زمان است که درمان کانال ریشه (به اصطلاح بیماران عصب کشی) صورت می گیرد تا همه بافت پالپی در دندان های بالغ خارج شود.
وجدی خاطرنشان کرد: گاهی بافت پالپی داخل دندان آنقدر مورد تهاجم باکتری ها و تولیدات آن ها قرار می گیرد که استخوانی که دور ریشه دندان قرار گرفته و با پالپ دندان هم (بیشتر ازسوراخ انتهای ریشه )در ارتباط است ،به تدریج شروع به از بین رفتن می کند.
در تمام این موارد از ابتدا تا انتها، ما با تهاجم باکتری ها مواجه هستیم و همه این ها از نقطه نظر پزشکی،”عفونت” به شمار می روند!
وجدی درباره درمان با آنتی بیوتیک ها گفت: ولی درمان هیچ کدام از این به اصطلاح عفونت ها ( از پوسیدگی ساده تا آبسه یا ضایعه استخوانی در اطراف انتهای ریشه) آنتی بیوتیک نیست!
چون این عفونت ها در محل هایی محصور شده اند که آنتی بیوتیک ها به آن ها نمی رسند یا خیلی خیلی کم می رسند.درمان های دندانپزشکی که شامل خارج کردن “علت ” این عفونت ها( یعنی باکتری ها و محصولات آنهاست) مشکل بیماران را حل می کند.
وی افزود: نتیجه این که برای دندان دردتان،قبل از مراجعه آنتی بیوتیک نخورید! چون عملا اتفاقی نمی افتد و درمانی صورت نمی گیرد! حتی با وجود تورم محدود و آبسه و … هم در بسیاری از موارد دندانپزشک درمان موضعی روی دندان شما انجام می دهد و مشکلتان با درمان های دندانپزشکی توسط خود دندانپزشک حل می شود.
بدون اینکه آنتی بیوتیک نیازی به تجویز داشته باشد.بعد از درمان عصب کشی هم اغلب نیازی به تجویز آنتی بیوتیک نیست و اگر دندانپزشکتان برایتان تجویز نکرده است،به هوای اینکه دندانتان عفونی شده است،آنتی بیوتیک مصرف نکنید!
دندان عصب کشی شده ممکن است تا چند روز پس از درمان درد داشته باشد. این درد با داروهای ضد دردی که دندان پزشکتان تجویز و توصیه می کند برطرف می شود و نه با آنتی بیوتیکی که خودتان بخواهید خودسرانه مصرف کنید!
آنتی بیوتیک ها اگر کاری هم صورت ندهند ضرری هم ندارند، پس چرا مصرف نکنیم؟ وجدی در پاسخ به این سوال گفت:
درواقع این طور نیست.آنتی بیوتیک ها بار اضافی برای سیستم گوارشی،کبد و کلیه شما وارد می کنندو همچنین می توانند باکتری های مفید بدن شما را از بین برده و باعث بیماری شما شوند و ضمنا مقاومت باکتریایی با مصرف بی رویه و بی مورد آنتی بیوتیک ها به وجود می آید و باعث می شود که باکتری ها به آنتی بیوتیک های موجود در بازار مقاوم شوند و دیگر آنتی بیوتیک ها اثری روی آن ها نداشته باشد.
دکتر لعیا وجدی، جراح و دندان پزشک حاذق در نوشین شهر، در پایان این مصاحبه اظهار کرد: به خاطر داشته باشیم دفعه دیگری که خدای ناکرده از دندان درد کلافه شدیم، در صورتی که منع مصرفی نداشته باشیم، ایبوپروفن ساده که در داروخانه ها بدون نسخه عرضه می شود،تا زمان مراجعه به دندانپزشک بهترین دارو برای کنترل درد می باشند و باید گفت آنتی بیوتیک ها درمانی برای درد شما نخواهند داشت.
درواقع موارد تجویز آنتی بیوتیک بیشتر شامل مواردی است که دندان بیمار مشکل سیستمیک ایجاد کرده باشد؛ مانند تب، بی حالی،لنفادنوپاتی،سلولیت،تورم رو به گسترش در فضاهای سر و گردن، تریسموس بدون علت.
آدرس و شماره تلفن دکتر لعیا وجدی ، جراح و دندانپزشک:
ارومیه: نوشین شهر ، خیابان امام، خیابان عدالت، طبقه فوقانی بیمه آسیا
شماره تماس: 04433735066
نظر دهید