01:04|دوشنبه, دی 27 ,1400
تاریخ انتشار: 18 دی 1400 - 11:27
کد خبر: 17455
جراح و دندانپزشک در ارومیه در گفت‌وگو با باریش:

آنچه که باید درباره خمیردندان بدانیم

تمیز کردن دندان‌ها برای جلوگیری از پوسیدگی و حفظ سلامتی لثه‌ها می‌باشد در این حالت هم سلامت دهان و دندان حفظ می‌شود هم زیبایی لازم بدست می‌آید. برای این‌کار وسیله‌هایی که کمک می‌کنند دندان‌ها تمیز باشد و یا بیشتر تمیز شود مسواک، نخ‌دندان و خمیردندان می‌باشد.
آنچه که باید درباره خمیردندان بدانیم

دکتر الناز فدوی ، جراح  و دندانپزشک در ارومیه در گفت‌وگو با سرویس سلامت باریش نیوز، اظهار کرد:در این میان مهمترین کاری‌که کمک می‌کند دندان‌ها تمیز شود مسواک است، مسواک باید با جنس دندان‌ها، شکل دندان‌ها، استعداد پوسیدگی (در صورتی‌که هیچ دندان پوسیده نباشد) از شکل و مدل مناسب برخوردار باشد.

خمیردندان در واقع بعد از نخ‌دندان که برای تمیز کردن دندان جایگاه مهمی دارا می باشد،اهمیت بسیاری دارد. اما خمیر‌دندان کمک می‌کند روی سطح دندان تمیزتر شده و بوی خوش و معطر در دهان ایجاد شود.

وی افزود: ترکیب اکثریت خمیردندان‌ها شبیه به هم می‌باشد. گاهی خمیر دندان‌ها با هدف درمان مثلاً در بیماری‌های لثه، یا سفید کردن برای روشن‌کردن رنگ دندان‌ها ساخته می‌شوند و همچنین خمیر دندان در لوله‌های آلومینیوم یا لامینیت عرضه می‌شود.

دکتر فدوی درباره اجزای تشکیل‌دهنده‌ انواع خمیردندان گفت: اکثریت خمیردندان‌ها از موارد مشابه ساخته شده‌ است ولی میزان و نوع آن در کیفیت خمیردندان‌ها بسیار اثر دارد، مواد اصلی که خمیردندان را تشکیل می‌دهد بر اساس کارایی که نشان می‌دهد بیشتر شامل مواد ذیل می‌باشد :

1. مواد برق‌کننده و پاک‌کننده : این ماده برای برداشتن باقیمانده مواد غذایی، بد رنگی‌ها بکار می‌رود. حدود نصف وزن خمیردندان را تشکیل می‌دهد.
2. ماده مرطوب‌کننده : این ماده برای جلوگیری از سخت‌و‌خشک شدن خمیردندان بکار میرود، بهترین ماده گلیسیرین است.
3. ماده کف‌کننده و پاک‌کننده این ماده برای امولسیون کردن مواد چسبنده به دندان و کمک به براق شدن دندان به خمیر‌دندان اضافه می‌شود.
4. ماده چسبنده : برای اینکه خمیردندان از قوام و یکنواختی و نرمی برخوردار باشد به آن اضافه می‌شود بیشتر از صمغ و کتیرا یا ژلاتین و مواد مشابه استفاده می‌شود.
5. ماده شیرین کننده : مواد شیرین کننده خمیردندان همراه با اسانس اضافه می‌شود. مثل سدیم ساخارین، امروز یکی از دلایل اینکه خمیر دندان بهتر باشد این است شیرین‌کننده برای دندان مضر نباشد.
6. ماده مطبوع کننده : برخی مواد خمیر دندان طعم آن‌ها نامطبوع می‌باشد برای مطبوع کردن و ایجاد طعم خوب و خوشبو شدن و معطر شدن خمیردندان این مواد اضافه می‌شود و در تمیز کردن دندان هم نقش دارد. مثل اسانس میخک و تیمول.
7. ماده محافظ : مواد ضد میکروبی که خاصیت ضد عفونی‌کنندگی از خود نشان می‌دهد.
8. ترکیبات فلوراید : این ترکیب فلوراید باعث مقاومت بیشتر مینای‌دندان در مقابل اسید ناشی از میکروب‌ها می‌شود مثل فلوئویدسدیم و .... یکی از مهمترین مشخصه‌های خمیر دندان خوب دارای فلوراید استاندارد می‌باشد.
9. رنگ‌ها : رنگ‌های مجاز خوراکی که رنگ خمیردندان را تعیین می‌کنند.
10. ترکیبات دارویی : این مواد نقش درمانی دارد و بعضی موارد به خمیردندان‌های خاص اضافه می‌شود. مثل نمک، فلوئورسدیم
11. آب : آب مقطر با درجه خلوص عالی در خمیر دندان مصرف می‌شود.
12. مواد متفرقه : موادیکه مثلاً برای جلوگیری از خورده شدن تیوب خمیردندان به آن اضافه می‌شود.

برای خصوصیات یک خمیردندان خوب به چه مواردی میتوان اشاره کرد؟ جراح و دندان پزشک در پاسخ به این سوال گفت: تمام موادی‌که خصوصیات یک خمیردندان را تشکیل میدهد دارای خاصیت ضد پوسیدگی، تمیزکنندگی، معطر بودن، قوام خوب می‌باشد.

بیشتر این خصوصیات شامل موارد ذیل می‌باشند :
1. دارای قدرت پاک‌کنندگی مناسب باشد و برای مینای دندان، لثه، مخاط دهان مشکل ایجاد نکند و سازگار باشد.
2. دارای قوامی نرم و یکنواخت باشد و در اثر فشار معمولی در دمای اتاق براحتی از تیوب خارج شود و روی مسواک قرار گیرد.
3. جنس تیوب خمیردندان نباید دچار زنگ‌زدگی، خشک و چروکیده‌‌شدن شود و جنس تیوب اثر سوء روی خمیردندان نداشته باشد و تیوب باید از آلومینیم یا لامینیت مناسب باشد.
4. تا زمان انقضاء تاریخ مصرف از لحاظ فیزیکی و شیمیائی پایدار باشد و تغییری در شکل و رنگ و طعم و بوی آن ایجاد نشود.
5. مواد تمیز کننده و ساینده آن روی دندان خراشیدگی یا زبری ایجاد نکند.
6. خمیردندان حتما ماده جلوگیری کننده از پوسیدگی یا مقاوم‌کننده مینای دندان یعنی "فلوراید" را داشته باشد.
7. ماده ضد جرم دندان یعنی پیروفسفات‌ها را داشته باشد که از رسوبات روی دندان جلوگیری می‌کند.
8. ماده ضد پلاک دندان یعنی تری کلوزان را برای به تأخیر انداختن ایجاد پلاک دندانی را داشته باشد.

دکتر الناز فدوی, جراح و دندان پزشک در پایان این مصاحبه اظهار کرد: در خصوص توصیه‌های مورد نیاز برای مخاطبان درمورد خمیردندان باید به موارد ذیل اشاره کرد:
1. بعد از استفاده از خمیردندان درب آن‌را بسته تا مانع خشک شدن و آلوده شدن آن گردد.
2. بعد از هر وعده غذایی، حداقل نیم تا یک‌ساعت بعد با مسواک و خمیردندان و نخ‌دندان، دندان‌های خود را تمیز کنید.
3. برای کودکان خمیردندان‌های مخصوص آن‌ها را تهیه کنید تا اگر آن‌را خوردند مشکلی ایجاد نشود.
4. تا حد امکان از بلعیدن خمیردندان خودداری کنید. در جای گرم نگهداری نشود و بهتر است در جای خشک و خنک باشد.
5. با فشار مناسب آن‌را از تیوب خارج کنید و چنانچه به‌هر دلیل تیوب سوراخ یا پاره شد، نگهداری خمیردندان مطلوب نیست.
6. برای استفاده از خمیردندان مناسب اگر بخصوص دچار بیماری‌های لثه و پریودنتال هستید یا استعداد در پوسیدگی زیاد دارید و برای سنین مختلف با دندانپزشک خود مشاوره کنید !


آدرس و شماره تماس دکتر الناز فدوی، جراح و دندانپزشک در ارومیه

ارومیه:خیابان حسنی، ساختمان اورشاد ۱، طبقه ۳، واحد ۱۳

شماره تماس:04433458908
 

 

نظر دهید

لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید