درآمدهای لاک پشتی و هزینه های خرگوشی
سرویس اقتصادی باریش نیوز، موجی از گرانی که از سال گذشته در جامعه ایجاد شده، موجب نگرانی و اضطراب بسیاری از مردم شده است. این اضطراب به ویژه در میان اقشار متوسط و پایین جامعه بیشتر خودنمایی می کند و بر زندگی آنها سیطره انداخته است. تورم افسارگسیخته نه تنها فشارهای روحی و روانی بسیاری بر مردم وارد می سازد بلکه سلامت جسمانی را نیز به طور مستقیم مورد آماج خود قرار داده و جامعه را روز به روز رنجور و رنجورتر می کند.
در این میان مهم ترین مسالهای که همچون باری روی دوش اقشار متوسط و پایین جامعه سنگینی میکند مربوط به اقلام و کالاهای اساسی سبد خانوار است که روز به روز در حال افزایش قیمت به صورت لحظه ای است. یک روز قیمت مرغ، روز بعد قیمت لبنیات و روز دیگر قیمت گوشت و ... در روند گرانیهای لحظه ای قرار میگیرد تا جایی که از توان خرید اقشار کم درآمد خارج می شود.
در این میان برخی مواد غذایی در سبد غذایی خانوار در خطر حذف قرار میگیرد. این موضوع میتواند تهدیدی برای سلامتی افراد جامعه نیز به حساب بیاید. هر بار مسئولان دلیل افزایش قیمت کالاها را یک اتفاق مطرح میکنند؛ کاهش واردات، وجود دلالان و واسطهگران در بازار و صدها بهانه دیگر از جمله دلایلی به شمار میآید که بارها از زبان مسئولان مربوطه شنیده شده است.
متاسفانه کاهش سرانه سلامت مردم پیامد این گرانی ها است که شاید اکنون چندان نمایان نباشد اما بی شک در آینده این زخم سر باز خواهد کرد و جامعه ای بیمار را به ارمغان خواهد آورد که قطعا خود هزینه های غیرقابل جبرانی به دنبال خواهد داشت
به علت گرانی، تامین خوراکی هایی که با سلامت ارتباط مستقیم دارد برای اقشار پایین جامعه تقریبا غیر ممکن شده است. مواد لبنی ای که برای تامین سلامت مردم الزامی است و باید در سفره غذایی گنجانده شود با افزایش قیمت ها، دیگر جایی در سبد غذایی مردم آذربایجان غربی ندارد و در حال حذف است.
درآمدهای لاک پشتی و هزینه های خرگوشی ؛ توصیف حال و روز ااین روزهای مردم آذربایجان غربی است که پس از همهگیری کرونا روزگار سختتری از آنچه که تجربه کرده بودند را میگذرانند. قیمت مواد غذایی روز به روز تغییر میکند. مسئولان ذیربط کمبود مواد غذایی را انکار میکنند و مقابله با گرانفروشی را وعده میدهند.
گرانی و کاهش درآمدها، خانوارها را به سمت حذف یا کم کردن منابع اصلی مواد مغذی (انواع گوشت، تخممرغ، شیر و میوهها) و جایگزینی منابع دیگر کالری که عموما از بابت بسیاری مواد مغذی (در قیاس با منابع پروتئینی، میوهها یا سبزیجات) فقیرترند، هدایت کرده است.
در پایان اینکه، با توجه به چنین شرایطی ضرورت دا رد مسئولا مربوطه برنامه دقیق و منسجمی برای کنترل قیمتها و توزیع کالاهای خوراکی تولیدی موردنیاز مردم داشته باشند. قطعا اگر چنین اتفاقی رخ ندهد، عواقب جبران ناپذیری برای جامعه در پی خواهد داشت . اتفاقی که موجب شده، سفرههای مردم کوچک و کوچکتر و رژیم غذایی مردم هم دستخوش تغییر فراوان شود.
شیرین شریفی
نظر دهید