تمایل روسیه برای فروش تسلیحات نظامی به ایران
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در توضیح این موضوع گفت که اگر زمانی ایران در خرید این نوع تسلیحات ابراز علاقه کند، کارهای مربوطه جهت تحویل آنها انجام خواهد شد.
به گزارش باریش نیوز ، خبرگزاری روسی اسپوتنیک (sputnik) در یادداشتی به قلم ولادیمیر ساژین کارشناس سیاسی و خاورشناس روس به بررسی تمایل این کشور برای فروش تسلیحات نظامی پیشرفته به ایران پرداخته و نوشت: «پس از امضای توافق هستهای بین ایران و کشورهای بزرگ جهان، تهران از بار تحریمها آزاد شد و به عادی سازی مناسبات خود با غرب پرداخته و به آزادسازی داراییهای بلوکه شده خود دست یافت. استخراج و صادرات نفت را افزایش داد تا پایه و اساس مالی برای توسعه و مدرنیزاسیون نیروهای مسلح کشور فراهم سازد. ایران قصد دارد تسلیحات و تجهیزات نظامی خود را مدرنیزه کند.»
اسپوتنیک با بیان اینکه غرب و به ویژه بخش تجاری آن که منافع زیاد خود در مناسبات تجاری-اقتصادی با ایران را دارد، اضافه کرد: «اما هنوز برای همکاری نظامی با ایران آماده نیست. اما پس از لغو تحریم های ضد ایرانی، همکاری نظامی-فنی بین روسیه و ایران وارد مرحله جدید شده است. روسیه پس از امریکا در جای دوم فهرست رتبه بندی کشورها از لحاظ حجم و ارزش صادرات تسلیحات قرار دارد؛ 15 میلیارد دلار در سال 2015 که 16 درصد صادرات جهانی است و گواه تقاضای زیاد برای تسلیحات روسی در جهان و کیفیت عالی آن در ازای قیمت نسبتا پایین است.»
الکساندر فومین رئیس سرویس فدرال همکاری نظامی-فنی روسیه اعلام کرد تحویل سامانه « اس -300» به ایران طبق برنامه زمان بندی انجام می شود و حتی از زمان مقرر جلوتر خواهد بود. سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه چندی پیش خود متذکر شد که تحویل سامانه به احتمال زیاد در سال جاری میلادی به پایان خواهد رسید. مطابق با اطلاعات رسمی 4 سامانه « اس -300» به ایران تحویل داده خواهد شد. قیمت این سامانه ها حدود 1 میلیارد دلار است.
ساژین در ادامه تاکید میکند اگر سامانه « اس -300» به عنوان سلاح دفاعی خارج از ممنوعیت بین المللی قرار دارد، صادرات انواع تسلیحات سنگین تهاجمی تحت کنترل شدید شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار دارد. این ممنوعیت شامل حال جنگنده « سوخو30» و تانک « تی90» می شود که به نوشته رسانه ها، ایران به دریافت آنها متمایل است. مطابق با قطعنامه شماره 2231، امضای توافق هسته ای با ایران از نظر حقوقی فروش بسیاری از انواع تسلیحات سنگین تهاجمی به ایران را ممکن می سازد اما طی 5 سال باید توافق شورای امنیت سازمان ملل دریافت شود.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در توضیح این موضوع گفت که اگر زمانی ایران در خرید این نوع تسلیحات ابراز علاقه کند، کارهای مربوطه جهت تحویل آنها انجام خواهد شد. اما بعید است آمریکا در شورای امنیت با تصویب انجام چنین معاملاتی موافقت کند. مارک تونر سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ابراز اطمینان نمود که واشنگتن از حق وتوی خود در شورای امنیت سازمان ملل هنگام بحث تحویل اینگونه تسلیحات استفاده خواهد کرد.
در پایان این یادداشت آمده است که لغو تحریم ها و حل و فصل بحران « اس300» شرایط جدیدی برای توسعه همکاری متقابلا سودمند نظامی فنی روسیه و ایران ایجاد کرد اما نباید مشکلات بین المللی-حقوقی و سیاسی را نادیده گرفت.
جام نیوز
نظر دهید