19:40|پنجشنبه, فروردین 09 ,1403
تاریخ انتشار: 27 آذر 1400 - 12:18
کد خبر: 17365
متخصص نوزادان، کودکان و نوجوانان در ارومیه در گفت‌وگو با باریش:

بیماری رتینوپاتی در نوزادان نارس

رتینوپاتی (Retinopathy Of Prematurity) در نوزادان نارسی که تولد زود هنگام دارند و باعث تغییر رشد طبیعی عروق شبکیه می شود بروز میکند. در این حالت عروق شبکیه تغییر کرده و رگ زایی غیر طبیعی به وجود می آید.
بیماری رتینوپاتی در نوزادان نارس

رامین زارع، متخصص نوزادان، کودکان و نوجوانان در ارومیه در گفت‌وگو با سرویس سلامت باریش نیوز اظهار کرد:رتینوپاتی در نوزادان نارس که به آن Retrolental Fibroplasia گفته می شود که می تواند عاملی برای کوری نوزادان شود. بیماری رتینوپاتی در گذشته به دلیل وجود استفاده از مقدار زیاد اکسیژن در دستگاه هایی که نوزادان نارس در آنها قرار داده می شدند رخ می داد اما امروزه به دلیل پیشرفت در روش های نگهداری از نوزادان نارس، بروز این بیماری تا حدود زیادی کمتر شده است.

وی افزود: همچنین نوزادانی که وزن آنها در هنگام تولد کمتر از 1.5 کیلوگرم است و یا مادر دچار زایمان زودرس یعنی در هفته 26 تا 28 هفتگی است این نوزادان بیشتر از بقیه نوزادان در معرض ابتلا به رتینوپاتی قرار دارند. در رتینوپاتی نوزادان نارس با توجه به شدت بیماری و زمانی که بیماری پیشرفت کرده باشد و به درجات آخر رسیده باشد باعث ایجاد زخم در شبکیه و می تواند باعث بروز عوارضی نظیر جداشدگی شبکیه، خونریزی زجاجیه، انحراف چشم و همچنین تنبلی چشم می شود. بسیاری از نوزادان نارسی که دچار بیماری رتینوپاتی می شوند به نزدیک بینی دچار خواهند شد .

دکتر زارع درباره علائم رتینوپاتی نوزادان نارس اظهار کرد:
علائم رتینوپاتی در نوزادان به دلیل اینکه نوزادان نمی توانند صحبت کنند و بیماری خود را بگویند باید توسط متخصصین معاینه شود. کودکانی که در هنگام نوزادی به بیماری رتینوپاتی دچار شده اند باید از نظر علائم زیر که ممکن است نشانه هایی از ابتلا داشته باشند موارد زیر را می توان نام برد.

انحراف چشم
افت ناگهانی دید
ضعف دید
مشکل در دیدن فاصله دور
بی میلی نسبت به استفاده از یک چشم
از جمله عواملی که می توان از آن ها نام برد موارد زیر است
کم بودن وزن در هنگام تولد
نیازمند اکسیژن در هفته اول تولد.

تشخیص رتینوپاتی نوزادان نارس چگونه است؟زارع در پاسخ به این سوال گفت:
معاینه رتینوپاتی نوزادان نارس باید 4 تا 6 هفته پس از تولد نوزادانی که ریسک این بیماری در آنها بالاست انجام می شود. متخصص چشم در ابتدا باید با استفاده از قطره های گشاد کننده، مردمک چشم را باز کرده و پس از آن با استفاده از افتالموسکوپ شبکیه را مورد معاینه قرار می دهد. زمانی که چشم پزشک کودک را مورد معاینه قرار می دهد باید والدین کودک او را نگه دارند. همچنین معاینات دوره ای به منظور مشخص کردن پیشرفت بیماری و اینکه آیا بیماری متوقف شده است یا خیر و بسته به تشخیص پزشک به درمان نیاز دارد یا خیر مورد بررسی قرار می گیرد.


دکتر زارع درباره درمان رتینوپاتی نوزادان نارس گفت:
برخی از کودکان که ممکن است بیماری آنها درجه یک یا دو باشد احتمال بهبود آنها بدون درمان زیاد است. اما اگر بیماری کودک درجه 3 یا بالاتر باشد بنا به تشخیص پزشک درمان لازم است. برای جلوگیری از انتشار عروق غیر طبیعی این امکان وجود دارد که مناطقی از شبکیه را با روشی به نام کرایوتراپی درمان کنند. کرایوتراپی روشی ست که در ان قسمت هایی از شبکیه منجمد می شود. استفاده از لیزر هم می تواند بدین منظور باشد. اما در هر دو روش زخم های دائمی در بخش های محیطی شبکیه باقی می ماند اما در اغلب موارد این روش ها در حفظ دید بیمار کمک می کند.

رامین زارع، متخصص اطفال و نوزادان در پایان این گفت و گو اظهار کرد:برای غربالگری بیماری، باید تمام نوزادانی که دارای شرایطی همچون وزن کمتر از 1500 گرم و همچنین بارداری با سن زیر 30 هفته هستند مورد معاینه قرار گیرند. اما برای نوزادانی که با وزن بین 1500 تا 2000 گرم و همچنین بارداری بالاتر از 30 هفته هستند امکان بروز این بیماری وجود دارد و باید مورد معاینه پزشک قرار گیرند.

آدرس و شماره تماس دکتر رامین زارع، متخصص نوزادان، کودکان و نوجوانان در ارومیه

ارومیه، خیابان حسنی، روبروی بیمارستان مهزاد، ساختمان لقمان ۳، طبقه 2

شماره تماس: 09144884001_33431204

نظر دهید

لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید